Alleen of samen muziek maken? Muziek als doel of als middel? Ontdek op welke manieren je plezier kunt hebben van muziek.
› Leren een instrument te bespelen
› Muzikaal bezig zijn als ontspanning
› Muziek gebruiken bij andere doelen
Leren een instrument te bespelen
Muziekles is het aangewezen middel om te leren een specifiek instrument te bespelen. Hierbij combineer je een bij jou passende leermethode met zelf oefenen. De meeste lesvormen zijn individueel, al wordt voor kinderen ook wel in kleine groepjes les gegeven. Je kunt vaak als snel zelf een eenvoudige melodie of liedje spelen of zingen dat je herkent. Vervolgens wordt dit langzaam uitgebreid met oefeningen en liedjes die steeds meer verschillende tonen en ritmes bevatten. Zo bouw je je vaardigheden op je eigen tempo op.
Er zijn steeds meer muziekscholen en muziekdocenten die op een inclusieve manier les willen geven, waarbij de les aangepast wordt aan de persoon. Vind hier het aanbod van inclusieve muzieklessen bij jou in de buurt. Ook zelfstudie of begeleiding door een familielid of vriend is mogelijk.
Muzikaal bezig zijn als ontspanning
Muzikale activiteiten zijn er voor mensen met en zonder muzikale ervaring. Als je zelf (nog) geen instrument kunt bespelen, zijn er groepsactiviteiten waarbij je samen met anderen op een leuke manier met muziek bezig kunt zijn.
Voor jonge kinderen is er bijvoorbeeld Muziek op Schoot, waarbij ze samen met hun ouders/verzorgers op speelse wijze met muziek bezig zijn. Voor kinderen die naar school gaan, wordt door Meer muziek in de klas veel gedaan om muziek in het (speciaal) onderwijs aanbod te integreren. Is dit bij jouw school nog niet het geval? Dan kun je op de Meer muziek in de klas leuke manieren vinden om de school hiermee bekend te maken.
Voor jongeren en volwassenen zijn er dankzij de inzet van Music Unlimited steeds meer muziekverenigingen met een muziekgroep speciaal voor mensen met een beperking. Vind hier het aanbod van inclusieve muziekgroepen bij jou in de buurt.
Muziek gebruiken om andere doelen te bevorderen
Muziek kan ook ingezet worden als middel bij lichamelijke, sociale, cognitieve of emotionele therapie, bijvoorbeeld bij Muziektherapie of fysiotherapie. Er kan gewerkt worden met luisteren, zingen of spelen van muziek. Het is inmiddels een erkende en bewezen methode voor mensen met een hersenaandoening of verstandelijke beperking. Het muzikale brein en gevoel worden ingezet om mensen op andere vlakken te helpen.
Muziektherapie is onderdeel van de reguliere gezondheidszorg. Het kan gegeven worden vanuit een zorginstelling of speciaal onderwijs, of op directe basis. In sommige situaties is vergoeding van muziektherapie vanuit de zorgverzekering, PGB of zorg-arrangement mogelijk. Bespreek de mogelijkheden en voorwaarden vooraf met de muziektherapeut en verzekeraar of gemeente.
Meer achtergrond informatie over muziektherapie vind je op de site van Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NVvMT). Vind hier het aanbod van relevante muziektherapeuten bij jou in de buurt.