Methodes om muziek te spelen

Noten lezen is misschien niet voor iedereen, maar muziek maken gelukkig wel! Ontdek welke methodes er bestaan en wat het beste past bij jouw situatie.

Muzieknoten lezen – de traditionele methode

Muzieknoten worden gebruikt om muziek op te schrijven. De noten zijn symbolen die aangeven welke toon je moet spelen en hoe lang die toon moet klinken. Zo’n blad vol onbekende tekens kan er ingewikkeld uitzien, maar laat je daar niet te snel door afschrikken. Je begint klein en hebt maar een paar noten nodig om al een eerste liedje te kunnen spelen.

Muzieknoten leren spelen kan door muziekles te nemen. Er zijn tegenwoordig ook websites of apps beschikbaar waarmee je noten leert lezen.

Kleurmuziek – een visuele methode

Hierbij worden kleuren gebruikt om de muziek op te schrijven. Dit maakt het een stuk makkelijker om te leren. Bij een piano of keyboard kun je vervolgens ook stickers met kleuren op de toetsen plakken, zodat je volledig op kleur kunt leren spelen.

Er zijn verschillende varianten van kleurmuziek, en je kunt het vaak gratis proberen met goede uitleg erbij. Dit maakt het een laagdrempelige manier om zelf of met iemand uit je omgeving mee te starten. We hebben daarom alle mogelijkheden voor kleurmuziek hier op een rij gezet.

Op gehoor – een auditieve methode

Een andere methode om muziek te leren spelen is volledig op je gehoor. Je hebt bladmuziek dan helemaal niet nodig. Je luistert goed naar een lied en probeert dit na te spelen. Net zoals bij de andere methodes helpt het om te beginnen met een simpel liedje dat je al kent. En zo ga je steeds een stap verder.

Muziekles op gehoor is geschikt voor mensen met een visuele beperking en voor iedereen die er tegenop ziet om noten te leren. Slaginstrumenten hebben zelfs helemaal geen noten nodig, maar ook voor andere instrumenten is dit inmiddels een bewezen methode.

Meedoen of nadoen

Leer jij het liefst door andere mensen na te doen? Ook dat is een goede manier om muziek te spelen. Dit gaat vaak in combinatie met het gehoor, ritme of beweging volgen.

Je kunt individueel spelen waarbij je muziekleraar stap voor stap de muziek voordoet, of waarbij je online video’s nadoet. Ook een muziekgroep kan een goede mogelijkheid zijn. Er zijn steeds meer muziekgroepen speciaal voor mensen met een beperking, waarbij het samen spelen en leren hand in hand gaat.

Muziek beleven

Tot slot kun je via muziekbeleving ook in aanraking komen met en plezier hebben van muziek. Muziek in combinatie met andere zintuigen worden zo ingezet dat muzikale kenmerken (zoals tempo, maatsoort, sfeer) direct verbonden worden aan de beleving.

Muziekbeleving wordt veel gebruikt in de zorg voor ouderen of mensen met een beperking. Het kan gebruikt worden door zorgmedewerkers of door naasten. Een overzicht van verschillende methodes met uitleg vind je op onze pagina Voor muziek aanbieders.