Muziek instrumenten

Iedereen kent de trommel en de piano. Maar wist je dat er ook aangepaste instrumenten zijn? En dat het echt niet nodig is zelf een instrument te kopen?

Kies voor plezier

Het allerbelangrijkste is dat je speelt wat je mooi vindt en waar je plezier aan beleeft. Geen idee? Ga dan eens naar een muziekwinkel of open dag op een muziekschool en probeer verschillende instrumenten uit. Het kan ook helpen om eerst in groepen na te denken: slag-, toets-, snaar- of blaasinstrumenten of je eigen stem. Binnen elke groep zijn er makkelijkere en moeilijkere instrumenten. Zo lijkt piano spelen misschien lastig, maar kun je op een keyboard met 1 hand al snel een mooi liedje spelen. De ukelele is als klein zusje van de gitaar een stuk toegankelijker. En bij een mondharmonica of panfluit heb je geen vingerbewegingen nodig tijdens het spelen.

Er zijn ook muziekdocenten of groepen waarbij muzikaal bezig zijn voorop staat en je niet hoeft te kiezen.

Lichamelijke mogelijkheden

Een muziek instrument moet aansluiten bij de fysieke mogelijkheden. Bij blaasinstrumenten gebruik je je mondmotoriek. Bij toetsen of snaren ben je bezig met fijne motoriek. Slagwerk en percussie-instrumenten zijn meer grof-motorisch. Een lichamelijke beperking kan daardoor een reden zijn om een instrumentengroep volledig over te slaan. Maar een “makkelijk” instrument binnen een “moeilijke” groep kan ook een kans zijn om lichamelijke ontwikkeling juist te stimuleren.

Als de standaard instrumenten niet aansluiten, dan kunnen aangepaste instrumenten een oplossing bieden. Hier lees je alles over aangepaste muziekinstrumenten voor mensen met (zeer) beperkte lichamelijke mogelijkheden.

Digitale mogelijkheden

Ook een tablet of telefoon kan als instrument dienen en daarmee een heel nieuw scala aan mogelijkheden bieden. Met een simpele app tover je je iPad om tot een piano, gitaar of drumstel. Veel (gratis) apps bieden mogelijkheden op verschillende niveaus en zijn daarmee ook zeer geschikt voor mensen waarbij motorische vaardigheden een drempel zijn om muziek te maken.

Bekende apps met volledige instrumenten zijn GarageBand, Medly, Figure of ThumbJam (betaald).

Financiële oplossingen

Vaak wordt gedacht dat er een (duur) muziekinstrument aangeschaft moet worden, voordat je kunt beginnen met spelen. En is dit een reden voor mensen om er maar niet aan te beginnen. Gelukkig is dat niet zo en zijn muziekinstrumenten ook te huur. Dan kun je zonder verplichtingen ontdekken wat je er echt van vindt.

Huren kan bij de meeste muziekwinkels of muziekscholen. Stichting Algemeen Muziekfonds (SAM) heeft als doel om iedereen de kans geven een muziekinstrument te bespelen, en verhuurt instrumenten tegen zo laag mogelijke tarieven. Ook aangepaste muziekinstrumenten kunnen geleend worden.

Mocht ook huren financieel niet mogelijk zijn, dan kan het Jeugdfonds Sport & Cultuur of Stichting Leergeld mogelijk helpen. Daar kan een aanvraag ingediend worden om voor kinderen en jongeren de contributie of het lesgeld en eventueel de spullen zoals de huur van een instrument te betalen, zodat iedereen mee kan doen.