De voordelen van muziek maken

Muziek geeft plezier

Spelen, zingen of alleen al luisteren naar je favoriete muziek is ontspannend en maakt je blij!

Je zit in de auto na een lange werkdag. Voor je schitteren de remlichten op in de regen en boven de weg beginnen de borden te knipperen: file…! Geïrriteerd zet je de radio maar aan en zapt langs de zenders. Je favoriete nummer komt voorbij. Langzaam dwalen je gedachten weg en beweeg je mee op de maat. Het volume gaat omhoog en zachtjes neurie je mee. Bij het tweede refrein zing je volop mee en trommelen je handen op het stuur. Er verschijnt een glimlach op je gezicht. Eigenlijk was het best een goede dag vandaag.

Muziek heeft invloed op hoe je je voelt. Probeer het maar eens uit door vrolijke, romantische of verdrietige muziek te luisteren en voel hoe je stemming verandert. Een verschijnsel dat al jaren gebruikt wordt in bijvoorbeeld films, theaters of pretparken.

Inmiddels is dit verband ook wetenschappelijk aangetoond. Het gebied in je hersenen waar muziek wordt verwerkt, is namelijk ook betrokken bij het verwerken van emoties. Dit betekent dat je het horen van fijne muziek, je dus ook daadwerkelijk een fijn gevoel geeft. Dit komt door de dopamine (bonus-punten) die je hersenen aanmaken als je luistert naar muziek die je mooi vindt.

Muziek houdt je hoofd fit

Muziek is de ultieme sportschool voor je hersenen. En je bent altijd jong genoeg om te leren.

Voor ouderen is zelf muziek maken een uitstekende manier om op een leuke manier je hersenen gezond te houden. Het bijzondere van muziek maken is dat het een van de weinige bezigheden is waarbij het hele brein tegelijk actief is. Volgens Eric Scherder beïnvloed muziekles de meest kwetsbare onderdelen bij veroudering. Hierdoor blijven je geheugen en probleemoplossend vermogen in een goede conditie. En je kunt op elke leeftijd nog starten met het bespelen van een instrument.

Ook muziek luisteren kan een positieve invloed hebben op het functioneren van je hersenen. Bijvoorbeeld bij mensen met dementie, die moeite hebben met hun geheugen of interactie met hun naasten. Het beluisteren van hun favoriete muziek kan de hersenen een stimulans geven wat herinneringen weer los maakt of contact weer mogelijk maakt.

 

Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?
Prof. Dr. Erik Scherder

Muziek is goed voor je mentale gezondheid

Muziek als medicijn tegen negatieve prikkels zoals stress, angst en depressie.

Je gevoel, je mentale gezondheid en je fysieke gezondheid zijn met elkaar verbonden. En muziek kan hier een positieve rol in spelen. Dit kan muziek indirect doen door je in een vrolijke stemming te brengen, zoals we hierboven al beschreven. Er is echter ook een direct effect. Onderzoek heeft aangetoond dat muziek je hartslag verlaagt, je spieren ontspant en zelfs de productie van stresshormonen afremt. Hierdoor kan muziek zorgen voor een vermindering van stress en een betere nachtrust.

De positieve invloed van muziek is inmiddels ook vastgesteld bij depressie en angststoornissen Omdat je met muziek spelen je hersenen traint, worden ze sterker en daardoor beter in staat om angst te reguleren en weerzinwekkende prikkels te verwerken.

Muziek begint ook een vaste plek te verwerven als medicijn voor je lichamelijke gezondheid. Patiënten die luisteren naar muziek ervaren minder pijn, hebben minder medicatie nodig en herstellen sneller.

Muziek draagt bij aan je ontwikkeling

Muziek maken versterkt de functies van je hersenen en ondersteunt daarmee de ontwikkeling.

Kinderen reageren op muziek nog voordat ze een taal begrijpen. Zo diep geworteld is muziek in onze hersenen. Als je muziek maakt, wordt het hele brein erbij betrokken. Je luistert, kijkt, beweegt en voelt tegelijk. Al deze onderdelen moeten met elkaar communiceren, en dit zorgt voor een goede stimulatie van je hersenen.

Kinderen – met of zonder moeite in hun ontwikkeling – hebben baat bij deze hersengymnastiek. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die muziekles krijgen, zich beter ontwikkelen. De verbinding tussen hun linker- en rechter hersenhelft is groter geworden waardoor ze beter samenwerken. De connectie tussen voelen en begrijpen versterkt. En het taalgevoel wordt verbeterd.

Muziek kan een belangrijke rol spelen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het stimuleert de hersenen en kan daarmee helpen bij het terug verkrijgen van vaardigheden die door het letsel verloren zijn gegaan.

Kinderen maken muziek

Muziek is voor iedereen mogelijk

Het maakt niet uit wat je speelt en op welk niveau, áls je maar speelt!

Muziek maken kan zo laagdrempelig zijn als je zelf wil. Elke ochtend 10 minuten zingen onder de douche. Een muziekgroepje in de buurt. Of toch aan die gitaarlessen gaan beginnen.

Meer weten?

De informatie in dit artikelen is gebaseerd op onderstaande bronnen. Klik op de links voor meer achtergrond informatie over de positieve invloed die muziek kan hebben.