Takostu

Takostu is een muziekvereniging bestaande uit meer dan 100 leden, verdeeld over een Showband, Jeugdband en Kidskorps.

Slag & Vlag is een nieuw concept voor mensen met een verstandelijke beperking, waar muziek maken en bewegen/dansen op muziek met behulp van vlaggen centraal staat. Voor de leden moet plezier voorop staan, vanuit plezier volgt ontwikkeling. Ieders persoonlijke mogelijkheden bepalen de snelheid en mate van ontwikkeling. De instructeurs krijgen de taak om vanuit plezier in te zetten op persoonlijke ontwikkeling en groei van de leden.

De slagwerkgroep gaat samen muziek maken. Er wordt een standaard programma-opzet gevolgd. Dit maakt dat deelnemers vooraf al weet wat er gaat gebeuren, dat levert rust op. Met de hele groep worden inspeeloefeningen gespeeld. Deze oefeningen bestaan bijv. uit motorische oefeningen (bijv. vier keer 8x rechts en 8x links, daarna vier keer 7x rechts en 7x links etc). Niet alleen om de armspieren op te warmen, maar ook om mentale scherpte te creëren. Daarna worden eenvoudige ritmische bouwstenen geoefend. Deze ritmische bouwstenen, op basis van de muzikale fruitmand (ap-pel ap-pel ap-pel peer), vormen de basis voor alle muziek die gespeeld gaat worden. Natuurlijk worden ook muziekstukken geoefend. Muziekstukken waar niet de stukken bepalen wat er gespeeld moet worden, maar waar de mogelijkheden van alle deelnemers dat bepalen.

Iedereen met een beperking die wil meedoen en kan meedoen, is welkom bij Slag en Vlag. Slag & Vlag richt zich voornamelijk op mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), maar ook mensen die vrolijk of rustig worden van het kijken en/of luisteren naar een training zijn van harte welkom. En natuurlijk kunnen momenten ingebouwd worden waarop cliënten met een meervoudige beperking komen meedoen.

Actuele informatie over de repetities en mogelijkheden vind je op Slag & Vlag – Takostu.