Nieuws

Het laatste nieuws en weetjes over Muziek Ook Voor Jou, docenten en leerlingen.

De Kunst van de Beperking

14 september 2012 - 12 oktober 2012

Disability is not ‘a brave stuggle’ or a ‘courage in the face of adversity’ ... disability is an art. It’s an ingenious way to live.                    Neil Marcus, Storm Readings


De kunst van de beperking
Deskundigheidsbevordering kunstvakdocenten die willen gaan werken met mensen met een beperking

Iedereen heeft recht op kunsteducatie en de mogelijkheid zijn of haar kunstambities te ontwikkelen. Toch zijn er kunstvakdocenten die een drempel voelen om met mensen met een lichamelijke- of verstandelijke beperking te werken. Niet uit desinteresse, maar vanwege onbekendheid met de doelgroep. Voor Kunstfactor een reden om inspirerende, ervaren makers, coaches en ervaringsdeskundigen uit te nodigen om inhoud te geven aan een cursus deskundigheidsbevordering voor kunstvakdocenten die willen werken met mensen met een handicap. Hun kennis en ervaring vormen de basis van de cursus die Kunstfactor komend najaar uitvoert.

Doel van de cursus
Kunstvakdocenten toerusten om te werken met mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en stimuleren om daadwerkelijk met deze doelgroep aan de slag te gaan. Dit kan zowel inclusief - samen met mensen zonder handicap - als exclusief zijn.

Doelgroep
Kunstvakdocenten (beeldend, dans, theater, muziek, schrijven) met een kunstvak gerelateerde opleiding en afgestudeerden aan de kaderopleidingen amateurkunsten, die werkzaam zijn in de podiumkunsten of als individueel kunstenaar.

Cursusopzet
De cursus bestaat uit 6 gezamenlijke bijeenkomsten, een werkbezoek en 2 praktijkervaringen.

Vrijdag 14 september       
Kennismaking, introductie door Joke Menssink
Gezamenlijk werkbezoek
Zaterdag 15 september       
Beeldvorming & profilering door April Ranshuijsen   
Competenties & docentschap door Eric Schulp
Vrijdag 28 september        
Kwaliteit in kunst I,  podiumkunsten door Manon Peters
Zaterdag 29 september        
Kwaliteit in kunst II, beeldende kunst door Jonaske de Ruiter
Week 39           
Praktijk I: observatie
Week 40           
Praktijk II: stageles
Vrijdag 12 oktober      
Terugkijken en vooruitkijken

De deelnemers doen in week 39 en 40 twee praktijkervaringen op bij een atelier, kunstencentrum, werkplaats of groep voor amateurkunst en mensen met een beperking.
Kunstfactor kan de deelnemers ondersteunen en adviseren bij het vinden van een geschikte stageplaats.

Praktisch
Het aantal deelnemers bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 personen.
Data: vr 14, za 15, vr 28, za 29 september en vr 12 oktober 2012 van 10.00 - 16.30 uur
Kosten: € 150, - (geen lunch / gereduceerd pilottarief). Na aanmelding ontvangt u een factuur.
Locatie: Kunstfactor,  Kromme Nieuwegracht 66 (ingang Jeruzalemstraat), Utrecht

Aanmelden of meer informatie
Stuur een e-mail met naam, adresgegevens en kunst(vak)achtergrond naar: inclusief@kunstfactor.nl. U krijgt zo snel mogelijk een reactie.Over de gastdocenten
Joke Menssink maakt al meer dan 30 jaar dans- en theatervoorstellingen met zowel mensen met een lichamelijke als mensen met een verstandelijke beperking. Zij werkte onder andere met choreograaf Rudi van Dantzig. In de workshop schetst zij een beeld van de ontwikkelingen met het werken met deze doelgroep door de jaren heen aan de hand van haar eigen projecten.
http://www.menssink.nl


April Ranshuijsen is trainer en theatermaker. Ze geeft een workshop over het beeld dat wij van gehandicapten hebben en zij van ons.
http://www.aprilranshuijsen.nl

Eric Schulp is Projectmanager Speciale Doelgroepen bij het Koorenhuis in Den Haag. Hij organiseert lessen en workshops voor mensen met een beperking, dak- en thuislozen en mensen uit de GGZ. Heeft ruim 20 jaar ervaring in het lesgeven aan mensen met een beperking en is oprichter van Art-Mobile en Stichting Muziek Ook Voor Jou. In zijn workshop onderzoekt hij welke competenties gewenst zijn voor het werken met specifieke doelgroepen.
http://www.muziekookvoorjou.nl

Manon Peters studeerde af aan de toneelschool in Antwerpen en werkt sinds 2004 in Nederland en Vlaanderen als theaterdocent. Sinds 2006 is zij werkzaam bij Theaterwerkplaats Tiuri in Breda waar zij lesgeeft aan verstandelijk beperkten. Ze heeft een duidelijk visie op theatermaken en eigen werkwijze die ze in deze workshop uit de doeken doet.
http://www.theatertiuri.nl

Jonaske de Ruiter is als directeur verbonden aan Stichting Ateliers en Galerie Leonardo da Vinci in Ermelo en is zelfstandig beeldend kunstenares. In de workshop bespreekt ze aan de hand van een creatieve opdracht diverse begeleidingsaspecten. Uitgangspunt is steeds het artistiek talent van de doelgroep.
http://jonaske.nl/Introductie


untitled.png

Adem- en stemtherapie

Geplaatst door Mirjam van der Beek
29 januari 2015 om 17:13
2180 keer bekeken
zoetermeer
Tags: adem en stem
Geen reacties

Dit nieuwsitem geeft meer informatie over Adem en Stemtherapie ...

untitled.png

Muziek voor kinderen in het Praktijkonderwijs

Geplaatst door Mirjam van der Beek
29 januari 2015 om 16:44
Laatst gewijzigd: 29 januari 2015 om 16:59
2194 keer bekeken
Geen reacties

Dit nieuwsitem legt uit tegen welke beperkingen een kind in het Praktijkonderwijs kan aanlopen op het gebied van muziek en geeft handvatten. ...

1503954_605955066146263_1419543932_n.jpg

Klankmassage

Geplaatst door Mirjam van der Beek
29 januari 2015 om 15:34
1904 keer bekeken
zoetermeer
Geen reacties

Tijdens een klankmassage wordt u meegevoerd in een akoestische vibratorische belevenis, waarbij u als het ware wordt ondergedompeld in een 'bad' van klanken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse instrumenten. ...